Oncologie fysiotherapie

Oncologie fysiotherapie
Fysiotherapie bij oncologiepatiënten (kankerpatiënten) richt zich specifiek op lichamelijke problemen als gevolg van kanker. Deze problemen kunnen het gevolg zijn van de ziekte zelf of van de medische behandelingen. Voorbeelden zijn: stug littekenweefsel, huidveranderingen, lymfe-oedeem (vochtophoping), verminderde beweeglijkheid van gewrichten, krachtsverlies, vermoeidheid, conditieverlies, spanningsklachten en pijn.

Wat doet de oncologische fysiotherapeut?
Iedere fase kent zijn eigen aanpak en behandeling, die door de oncologisch fysiotherapeut wordt ingezet. Zij is een gespecialiseerde fysiotherapeut met kennis, vaardigheden en competenties, die nodig zijn bij de vaak complexe problematiek van deze oncologie patiënten. Naast de behandeling van patiënten kan zij ook een coachende en adviserende rol hebben voor collega-fysiotherapeuten, huisartsen en andere hulpverleners. Daarin werkt zij samen en adviseert en coacht zij artsen, hulpverleners en thuiszorg hierin.

Wanneer wordt oncologische fysiotherapie ingezet?
Oncologische fysiotherapie kan helpen tijdens alle fasen van de ziekte:
– Curatieve fase, hier is alles gericht op het bestrijden van de kanker.
– Herstelfase, hier gaat het om het oppakken van de normale dagelijkse dingen en omgaan met diverse klachten na en tijdens de behandelingen, zoals vermoeidheid, lichamelijke beperkingen bijvoorbeeld na bestraling en het herwinnen van kwaliteit van leven.
-Palliatieve fase, kan weken, maanden, jaren duren. In deze periode staat de hulpvraag van de patiënt centraal. De fysiotherapeut heeft in deze fase een coachende rol met als doel zolang mogelijk een actief leven te leiden en de kwaliteit van leven te verbeteren.
-Terminale fase. Het levenseinde nadert. Het comfort van de patiënt staat centraal. Hier zetten we ademhaling- en ontspanningsoefeningen in bij spanning en pijn.

Wilt u een afspraak maken met de fysiotherapeut? Klik dan hier.