Oedeemtherapie

Oedeemtherapie
Oedeem is een vochtopeenhoping in een deel van het lichaam. Dit uit zich in een gevoel van spanning of stuwing van de huid, pijnlijk of tintelend gevoel en toename van de omvang van het lichaamsdeel. De vochtopeenhoping komt door een onvoldoende functionerend of een defect lymfesysteem. Dit kan zijn door een operatie waarbij er lymfeklieren zijn weggenomen of door bestraling. Dit wordt secundair oedeem genoemd.
Ook kan het defect aangeboren zijn; dan wordt het primair oedeem genoemd. Oedeemtherapie middels de methode Manuele Lymfedrainage Vodder (MLDV) is een zachte massagevorm met als doel de vochtdoorstroming te stimuleren en stagnaties op te heffen, immuniteit te verhogen, stress te verlagen en het hormonale stelsel te optimaliseren.

Wat doet de oedeemtherapeut?
Oedeemfysiotherapie maakt gebruik van verschillende behandelvormen, zoals manuele lymfdrainage, oefentherapie, ademhalingsoefeningen, lymfetaping compressietherapie in de vorm van bandageren/zwachtelen en later een therapeutisch elastische kous, adviezen voor huidverzorging en leefregels.

Met welke klachten naar de oedeemtherapeut?

– zwelling
– pijn
– vermoeid en zwaar gevoel
– kleding die niet meer past
– minder goed of ver kunnen lopen