Haptonomie

Haptonomie
Haptonomie is de leer van de tastzin en heeft alles te maken met voelen, gevoel en iets aanvoelen. Als baby doe je alles nog op gevoel. Naarmate je ouder wordt ontwikkel je steeds meer je verstand en minder je gevoel, zeker in de cultuur en maatschappij waarin wij leven. Het mooiste is als er evenwicht is tussen gevoel en hoofd, want beiden hebben veel zinnigs te vertellen. Helaas kan dat evenwicht door allerlei omstandigheden verstoord worden; eigenlijk altijd ten koste van het gevoel. Denk aan overbelasting, stress, angst, boosheid et cetera. Veel emoties komen tot uiting via ons lichaam, maar vaak verstaan we de taal van ons eigen lichaam niet meer. We negeren de signalen van ons eigen lijf vaak, bijvoorbeeld omdat we het te druk hebben of omdat we alleen op ons verstand af gaan.

Wat doet de fysiotherapeut op haptonomische basis?
De behandeling is meestal een combinatie van aanraken (soms massage), oefeningen en gesprekken. Door middel van haptonomie kun je – door het gevoel weer aan te spreken – de lichamelijke uitingen van je eigen emoties en gevoelens leren ervaren. Door met voelen en/of het gevoel te werken, kun je werken aan het herstel van de verstoorde balans tussen gevoel en verstand. Ook kun je leren om met de oorzaken van die balansverstoring om te gaan.
Veel klachten zijn op deze manier te behandelen, zoals spanningsklachten, hyperventilatie, klachten door een burn-out, (spannings)hoofdpijn, stressklachten, overspannenheid, ‘niet lekker in je vel zitten’.

De haptonomiebehandeling wordt gedeclareerd bij de zorgverzekeraar als fysiotherapiebehandeling.

Wilt u een afspraak maken voor een haptonomische behandeling? Klik dan hier.