Bekkeninstabiliteit training

Bekkeninstabiliteit training
Onder bekkeninstabiliteit worden de klachten verstaan die veroorzaakt worden door functiestoornissen van de bekkenring (bekkengewrichten, lage rug en heupen).
Het bekken wordt gevormd door drie botstukken: de linker en rechter bekkenhelft (ilium) met aan de achterkant daartussen geklemd het heiligbeen(sacrum). Zo ontstaan er drie gewrichten: één middenvoor (symfyse) en twee achter aan weerszijden van het heiligbeen (sacro-iliacale= S.I.-gewrichten) Het verslappen of soms zelfs het beschadigen van banden en kapsels die de botstukken van het bekken bijeen houden, kan een oorzaak van bekkeninstabiliteit zijn.
De stabiliteit van het bekken wordt ook bepaald door spieren; zij houden de botstukken actief bij elkaar en zorgen voor extra stevigheid bij bewegen door hun spierspanning aan te passen. Wanneer de spieren door overbelasting of soms door onderbelasting niet op tijd de juiste spierspanning hebben, zorgen ze voor onvoldoende stabiliteit van het bekken. Vaak is er een verstoring in de balans tussen belasting en belastbaarheid. Bekkeninstabiliteit betekent niet dat er een te grote bewegelijkheid is, maar wél dat het bekken met zijn omliggende banden en spieren niet op tijd stabiel is.

Wat doet de fysiotherapeut bij bekkenklachten?
De fysiotherapeut geeft uitleg over de klachten en geeft adviezen voor dagelijkse handelingen zoals opstaan, gaan zitten, huishoudelijke activiteiten of andere activiteiten die problemen en/of pijn geven. De fysiotherapeut heeft oefeningen voor de spieren rond het bekken die zorgen voor de stabiliteit van het bekken en van oefeningen voor de algehele stabiliteit van het lichaam. De behandeling bestaat verder uit massage van overbelaste spieren rond het bekken en uit mobiliserende technieken om overbelaste spieren en banden los te maken. Indien noodzakelijk adviseert en verstrekt de therapeut hulpmiddelen, zoals een bekkenband, elastische buikband of krukken.

Met welke bekkenklachten naar de fysiotherapeut?
• Klachten van bekkeninstabiliteit tijdens een zwangerschap of na een bevalling
• Klachten van bekkeninstabiliteit na een ongeval of val
• Pijn aan de voorzijde van het schaambeen, in de liezen, langs de binnenzijde van het bovenbeen, in het stuitje, de onderbuik en/of de rug
• Beperkingen door pijn; bijvoorbeeld bij omdraaien in bed, niet lang kunnen staan/ lopen/ fietsen/ zitten/ liggen en/of traplopen, pijn bij schokkende bewegingen

Wilt u een afspraak maken met de fysiotherapeut? Klik dan hier.